Diriliş Ertuğrul Gazi Karakteri Kimdir ?
Diriliş Ertuğrul Ertuğrul Gazi Karakteri Kimdir ? Engin Altan Düzyatan Kimdir ? Diriliş Ertuğrul dizisi ertuğrul gazi karakterini kim oynuyor ertuğrul gazi kimdir,engin altan düzyatan (ertuğrul gazi karakteri) kimdir resimleri
TRT 1 ekranlarında aralık ayında başlayacak olan Diriliş - Ertuğrul Dizisi çok konuşulacağa benziyor. Başrollerini Engin Altan Düzyatan, Esra Bilgiç, Serdar Gökhan, Hülya Darcan, Kaan Taşaner ve Didem Balçın’ ın paylaşacağı dizide Ertuğrul Gazi ile abisi Gündoğdu arasındaki iktidar savaşını ekranlara getirecek.
Dizinin başrol karakteri Ertuğrul Gazi Kimdir ? Sizler için internette araştırmalar yaptık ;
Rol Aldığı Filmler
Rol Aldığı Diziler
TRT 1 ekranlarında aralık ayında başlayacak olan Diriliş - Ertuğrul Dizisi çok konuşulacağa benziyor. Başrollerini Engin Altan Düzyatan, Esra Bilgiç, Serdar Gökhan, Hülya Darcan, Kaan Taşaner ve Didem Balçın’ ın paylaşacağı dizide Ertuğrul Gazi ile abisi Gündoğdu arasındaki iktidar savaşını ekranlara getirecek.
Dizinin başrol karakteri Ertuğrul Gazi Kimdir ? Sizler için internette araştırmalar yaptık ;
Oğuzların Bozok kolunun Kayı boyuna mensuptur. Babası Gündüzalp, annesi Hayme Ana’dır. Eşi Halime Hatun’dur. Osmanlı Devleti’nin kurucusu olan Osman Bey’in babasıdır. Ertuğrul Gazi’nin diğer oğulları Saru Batu Savcı Bey ve Gündüz Bey’dir. Ertuğrul Gazi’nin kardeşleri ise Sungur Tekin, Gündoğdu ve Dündar’dır.
IX.asırda Ertuğrul Gazi’nin ataları, yaklaşık 50 bin veya 70 bin hane olmak üzere diğer Oğuz boyları ile beraber Moğol istilasının da etkisiyle Buhara ve Semerkant (Özbekistan) üzerinden Ceyhun nehrini (Amuderya’yı) geçerek Horasan (Türkmenistan) bölgesinin Merv /Mohan şehrine yerleştiler.
XI.asrın 2.yarısında Selçuklular’la beraber Azerbaycan üzerinden Doğu Anadolu’ya Van Gölü’nün batısında yer alan Ahlat’a ulaştılar. Burada Selçuklu Beyleri ile beraber Gürcüler’e ve Trabzon Rum İmparatorluğu’na karşı gaza ve fütuhata katıldılar. Bir süre bu bölgede kaldıktan sonra Erzurum ve Erzincan’a, oradan da güneye inerek Halep taraflarına göç ettiler. Bir rivayete göre; Kayıhanlıların reisi Gündüzalp (Süleymanşah), Halep’te Caber Kalesi’nin kuzey batısında Fırat nehrini geçerken boğularak vefat etmiştir. Şimdi Türk Mezarı olarak bilinen Suriye’deki bu mezar Gündüzalp’e atfedilmektedir.
Gündüzalp’in vefatı üzerine, Kayıhanlılar’ın bir kısmı Halep’te kaldı, bir kısmı ise Çukurova’ya göç etti. Çukurova’da da Kayıhanlılar ikiye bölündü. Aşiretin bir kısmı Gündüzalp’in dört oğluyla birlikte kuzeydoğuya doğru hareket ederek Erzurum-Pasin ovasına, Sürmeliçukur’a göç etti. Burada aralarında anlaşmazlık çıktı. Gündüzalp’in büyük oğulları Sungur Tekin ve Gündoğdu’nun da içinde bulunduğu aşiretin bir kısmı asıl yurtlarına, Horasan’a döndüler. Ertuğrul Gazi, annesi Hayme Ana ve küçük kardeşi Dündar’ın bulunduğu aşiret ise bir müddet Sürmeliçukur’da kaldıktan sonra batıya doğru hareket etti. Bir rivayete göre; bu yolculuk sırasında Erzurum-Sivas arasında yer alan Yassı Çimen’de Selçuklular ve Harezmşahlar arasındaki savaşta Ertuğrul Gazi idaresindeki Kayıhanlılar Selçuklu safında yer almışlar ve Harezmşahlar’ın yenilmesini sağlamışlardır. Bir başka rivayete göre ise; Kayıhanlılar Sivas-Hafik’te gerçekleşen Selçuklu-Moğol savaşında yenilmek üzere olan Selçuklu ordusuna yardım ederek Selçukluların safında yer almış ve Moğolların yenilmelerini sağlamışlardır.
Selçuklu Sultanı I.Alâeddin Keykubat, Ertuğrul Gazi idaresindeki Kayıhanlıları bu savaşlardaki hizmetlerinin karşılığında ödüllendirdi ve Ankara’nın batısındaki Karacadağ’ı kışlak-yaylak olarak verdi. Bu müjdeli haber Kayıhanlılar Kayseri’de bulunurken, Selçuklu başkenti Konya’ya gönderilen Ertuğrul Gazi’nin oğlu Saru Batu Savcı Bey tarafından getirildi. Ertuğrul Gazi’nin Anadolu’daki ilk konak yeri Karacadağ’dır. Böylece Ertuğrul Gazi ilk olarak tarih sahnesinde görünmüştür.
Ertuğrul Gazi Karacadağ’a yerleşince, Ankara ve Eskişehir arasındaki bölgede gaza ve fütuhat faaliyetlerine başladı. Anadolu’nun batı kısmı o devirde Türkler için bir gaza diyarı idi. Kendilerine “uçbey” adı verilen ve sınırlarda gaza ve fütuhatta bulunan diğer Türk beyleri gibi Ertuğrul Gazi’ye de uç beyliği verildi. Uçbeyi olarak Bizans şehir ve kasabalarına karşı akın ve gazalarda bulunan Ertuğrul Gazi’ye, Selçuklu Sultanları I.Alaeddin Keykubat ve II.Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından kumandanlık/devlet adamlığı payesi verildi.
I.Alaeddin Keykubat, Selçuklu arazisine saldıran Rumlara hem ders vermek hem de batı (Bizans) sınırlarını itaat altına almak amacıyla İnegöl ve Yenişehir’e akın düzenledi. Ertuğrul Gazi bu akında öncü kuvvetlerin komutanı olarak Selçuklu hizmetindeydi. Ermeniderbendi’nde Bizans ordusu ağır bir yenilgiye uğratıldı. Bu zafer sonrası Sultan, Ertuğrul Gazi’yi taltif ederek Eskişehir (Sultanönü) ve çevresini ikta/dirlik olarak verdi.
Kayıhanlıların şanını yüceltmek ve İslam’ın cihad emrini, cihan mefkûresini yerine getirmek isteyen Ertuğrul Gazi’nin batı uc bölgesinde gaza hareketlerinde bulunmaya başlaması; ileride kurulacak olan devletin siyasi hayatında uc geleneğinin yerleşmesine ve Bizans üzerine daimi gaza hareketlerinin yapılmasına vesile oldu.
Selçuklu Devleti’nin Moğolların idaresi altına girdiği bir zamanda (yıkılma sürecinde) Anadolu’daki Türk Beylikleri Selçuklu’dan ayrılırken, Ertuğrul Gazi vefakarlık göstermiş ve Selçuklular’a bağlı bir uç beyi olarak faaliyetlerini sürdürmüştür. Ertuğrul Gazi’nin bu vefakârlığının yanı sıra gaza-cihad gibi manevi bir yükümlülüğü kendine şiar edinmesi hem halk, hem de devlet erkânı arasında gayet güzel bir muhabbet hissi uyandırmış ve Anadolu’nun dört bir tarafından gelen gazilerin, dervişlerin, âlimlerin, diğer yörelerdeki Türkmenlerin onun sancağı altında toplanmasına sebep olmuştur.
Ertuğrul Gazi’nin siyasi ve askeri dehası, cesareti, yiğitliği, zekâsı ve aksiyonunun bir sonucu olarak, XIII.asrın ortalarında Karacahisar ve Söğüt fethedildi. Selçuklu Sultanı I.Alâeddin Keykubat, bu fetihlerin sonucunda mükâfat olarak Domaniç, Söğüt ve çevresini kendisine yurt/mülk olarak verdi. Yazları Domaniç yaylalarında, kışları Söğüt’te geçiren Ertuğrul Gazi, Selçuklu Devleti’nin kuzey-batı uç sınırlarını en iyi şekilde koruyup, asayişi temin etti. Domaniç-Söğüt ve çevresine hâkim olduktan sonra, Bizans sınır boylarında bulunan diğer uç beyleriyle birlikte cihad ve gaza ile meşgul olmaya devam etti. Ertuğrul Gazi, komşu Bizans tekfurlarına (valilerine) karşı kazandığı parlak başarılarından dolayı “gazi” unvanı aldı.
Ertuğrul Gazi, yöneticiliği döneminde aşiretinin nüfusunun az olmasından dolayı barış merkezli, tedbirli ve ihtiyatlı bir siyaset izledi. Çevresinde bulunan Türkmen beylikleri ve Bizans (İnegöl-Karacahisar-Bilecik) tekfurlarıyla daima iyi geçinip onların durumlarını ve siyasi şartları gayet iyi değerlendirerek başında bulunduğu aşiretini ve idaresi altında yaşayanları sulh ve sükûn içinde yaşattı. Ertuğrul Gazi, emri altındaki topraklarda yaşayan halk tarafından çok sevilen ve sayılan bir kişiydi. Söğüt’teki Hıristiyan tebaası da Ertuğrul Gazi’yi yürekten seviyor ve sayıyordu. Yurt tuttuğu bölgede huzur ve güveni sağladı.
Ertuğrul Gazi, 1281 senesinde 93 yaşlarında iken Söğüt’te vefat etti. Türbesi Söğüt’tedir. Her yıl eylül ayının 2.haftası pazar günü anma törenleri yapılmaktadır.
Ertuğrul Gazi, oğlu Osman Gazi’ye küçük bir beylik, tecrübeli kumandanlar, iyi bir nam ve fethe müsait bir zemin bırakmıştır.
Ertuğrul Gazi hakiki bir Türkmen asilzadesi olup hayatını milletine adamış büyük bir inanç adamıydı.
Ertuğrul Gazi’nin hayatı, aşiretin idaresini eline aldığı günden beri daima göç ve mücadele içinde geçti.
Ertuğrul Gazi cömert, şefkatli, dirayetli, sebatkâr, fedakâr, adil, merhametli, açık yürekli, samimi, sabırlı ve faziletli bir insandı. Hayırseverliği yanında güzel ahlak timsaliydi. Vakarlı, ilkeli ve dürüst idare anlayışı, ileri görüşlülüğü ve etkin devlet adamlığı gibi meziyetleriyle kendinden sonraki liderlere örnek olmuştur. Oğlu Osman Gazi´ye yaptığı vasiyeti ile altı asır boyunca ayakta kalacak olan bir devletin idarecilik ruhunun temellerini atmıştır.
Son olarakta Ertuğrul Gazi karakterine hayat verecek Engin Altan Düzyatan Kimdir ? Nereli Engin Altan Düzyatan Resimlerini paylaşacağız;
Engin Altan Düzyatan, 26 Temmuz 1979 yılında İzmir'de doğdu. Lise'de tiyatroya başlayan Engin Altan Düzyatan, Dokuz Eylül Üniversitesi Tiyatro Bölümü'nden mezun olduktan sonra İstanbul'a oyunculuk için geldiği yıllarda fotomodellik yaptıktan sonra oyunculuğa başladı. İlk olarak küçük rollerde oynayan Engin Altan Düzyatan, 2007 yılında Biray Dalkıran'ın Cennet filminde Fahriye Evcen ile birlikte ilk başrolünü oynadı. 2009 yılında Bir Bulut Olsam adlı dizide Engin Akyürek, Melisa Sözen ve Meral Okay ile birlikte rol aldı. 2010'da Bir Avuç Deniz filminde Berrak Tüzünataç ile başrolü paylaştı. 2010-2011 döneminde Show Tv'de yayınlanan Bir Milyon Canlı Para programının sunuculuğunu yaptı. Engin Altan Düzyatan, 12 Nisan 2013 tarihinde Özge Özpirinçci ile nişanlandı. Ancak kısa bir süre sonra ayrıldılar. 2014 yılında Cinayet adlı dizide Nurgül Yeşilçay ile birlikte rol aldı.
Rol Aldığı Filmler
- Dar Ayakkabıyla Yaşamak : Dušan Kovačević - Diyarbakır Devlet Tiyatrosu - 2012
- Bu İşte Bir Yalnızlık Var (2013)
- Romantik Komedi 2 (2013)
- Bu Son Olsun (2012)
- Anadolu Kartalları (2011)
- Bir Avuç Deniz (2011)
- Romantik Komedi (2010)
- New York'ta Beş Minare (2010)
- Mezuniyet (2008)
- Cennet (2008)
- Cin Geçidi (2008)
- Beyza'nın Kadınları (2005)
- Kalbin Zamanı (2005)
Rol Aldığı Diziler
- Diriliş:Ertuğrul - (Ertuğrul Gazi) - (2014)
- Çırağan Baskını (2014)
- Cinayet (2014)
- Yol Ayrımı (2012-2013)
- Son (2012)
- Şen Yuva (2010) Konuk oyuncu
- Kapalıçarşı (2010)
- Bir Bulut Olsam (2009)
- Cesaretin Var Mı Aşka? (2008)
- Dantel (2008)
- Sevgili Dünürüm (2007)
- Affedilmeyen (2007)
- Kızlar Yurdu (2006)
- Sıla (2006)
- Kadın Her Zaman Haklıdır (2005)
- Sil Baştan (2004)
- Alacakaranlık (2003)
- Mühürlü Güller (2003)
- Hürrem Sultan (2003)
- En Son Babalar Duyar (2002)
- Koçum Benim (2002)
Post A Comment
Hiç yorum yok :